Поради огромния зрителски интерес, на 5 февруари 2020 г.,  сряда,

...
Поради огромния зрителски интерес, на 5 февруари 2020 г.,  сряда,
Коментари Харесай

Завъртат отново новия български филм Ханът и империята“ във Варна

 Поради големия зрителски интерес, на 5 февруари 2020 година,  сряда,  от 18.00 ч. в зала " Европа “ на Фестивалния конгресен центървъв Варна още един път ще бъде показан новият филм на режисьора акад. Людмил Стайков " Ханът и империята “. Първата прожекция на 14 януари т.г. мина при извънреден интерес от страна на феновете. Авторите на продукцията дават отговор на молбата на Фестивалния център за още една предварителна предпремиерна прожекция пред варненската аудитория.

Филмът " Ханът и империята “, построен върху истински фрагменти от суперпродукцията " Хан Аспарух “, е с нова драматургична  конструкция, събрана в 2 часа и 20 минути, в цифров вид, с 4 К изображение, със  звукови резултати, показани в сараунд среда и  нова музика, написана особено за кино лентата от едни от най-талантливите модерни композитори – Стефан Димитров, Румен Бояджиев - наследник, Минко Ламбов, Александър Карагьозов. Запазена е и извънредно въздействащата истинска музика на огромния български композитор Симеон Пиронков. Музиката е записана с огромен Симфоничен оркестър и хор под диригентството на Пламен Джуров. Кадрите от картината са възобновени по неповторима технология, създадена и приложена от инж. Добромир Чочов, притежател и шеф на " Доли медия студио “. Изображението дава отговор на най-взискателните международни критерии за кино разпространяване.

" Иска ми се да имам вяра, че филмът " Ханът и империята “ ще впечатли и развълнува фенове от всички възрасти със забележителните актьорски превъплъщения, с грандиозните, необикновени за българското кино всеобщи подиуми и епични борби, с трагизма, саможертвата и лишенията на основния воин по пътя към заветната му цел и не на последно място - с очевидните асоциации и заключения, които поражда далечната ера за нашето съвремие,  казва режисьорът на Людмил Стайков. Той ще участва още веднъж на прожекцията, дружно с една от изпълнителките на основните женски функции.

Прожекцията на 5 февруари т.г. във Варна  ще бъде второ обществено проявление на кино лентата " Ханът и империята “, след две закрити прожекции в София – в Дома на киното и в Българска академия на науките. Трилогията " Хан Аспарух “ - " Фанагория ", " Преселението " и " Земя вечно ", появила се през 1981 година,  бе с времетраене над шест часа. Тя завоюва премията на феновете и " Златна роза " на Варненския кинофестивал и това изяснява избора за представянето му пред  пред необятната аудитория точно в морската ни столица.

В снимането на " Хан Аспарух " и в някои от всеобщите подиуми преди близо четирио десетилетия са взели участие над 200 000 души. " Сега, като виждам фрагментите, нямам доверие,че сме могли да изпълним всичко това “, споделя режисьорът Людмил Стайков. Любопитно е, че всеки от участниците в всеобщите подиуми е бил с друг костюм, грим и роля. В сцените са взели участие и доста известни през днешния ден българи. Филмът " Хан Аспарух “ е гледан е от над 10 млн. фенове. В суперпрдукцията едни от най-популярните български артисти - Стойко Пеев, Антоний Генов, Васил Михайлов, Стефан Гецов, Джоко Росич, Ваня Цветкова, Аня Пенчева, Йосиф Сърчаджиев и други Сценарист е Вера Мутафчиева. " Доли медия студио “ напълно реставрира  в цифров вид кино лентата " Хан Аспарух " по време на работата над " Ханът и империята “.  Работата над новата продукция е неповторима сама по себе си поради редицата механически сложности, неналичието на нотен материал от оригинала. Това е най-мащабният български филм за времето си, както прочее и за света.

Сюжетът и философията на " Ханът и империята “ и фрагментите в него са оптимално близки до историческите сведителства, като в някои фрагменти, даже изречения на героите са възпроизведени безусловно от съхранени документи. Така че " Ханът и империята “ има неизмерима просветителна и познавателна стойност за всички генерации българи. Картината интуитивно се вписва в актуалната визия за произхода на българите и България. " Където и да ви заведат международните ветрища, помнете, че сте едно цяло – България “, споделя основният сановник след гибелта на хан Кубрат и предизвестява синовете му: “Бог ще ви накаже с неплодородие, в случай че не пазите завета на нашия хан... “.

Билетите за прожекцията още веднъж са от 6 и 8 лв..
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР